We Wtorek młodzi kucharze z Branżowej Szkoły I Stopnia wyruszyli w kulinarną podróż do Restauracji Serio w Gdyni. Na miejscu poznali tradycje kuchni włoskiej, a także samodzielnie przygotowali pizzę neapolitańską z ulubionych składników pod okiem szefa kuchni Jakuba Kozakiewicza oraz pizzaiolo Sławomira Muszyńskiego. Podczas warsztatów uczniowie zdobyli nowe umiejętności wypiekania ciasta w taki sposób, by danie było niezwykle aromatyczne, miało odpowiednią strukturę i niezrównany w smak. Kolejnym elementem warsztatów było przygotowanie koktajli-lemoniad pod okiem barmana Michała Pacak. Młodzi adepci sztuki kulinarnej dobierali zioła, owoce oraz odpowiednie soki aby powstały wyśmienite napoje. Dziękujemy bardzo Pani menager Klaudii Riemer za opiekę podczas pobytu w tak wyjątkowym miejscu oraz całemu zespołowi za wspaniały dzień.
Po ukończonych warsztatach, korzystając z uroków jesiennej pogody wszyscy udaliśmy się na spacer po skwerze Kościuszki i bulwarze, gdzie uczniowie podziwiali przycumowane statki do brzegu. Jednym z nich był Dar Młodzieży – trzymasztowa fregata, żaglowiec szkolny Uniwersytetu Morskiego w Gdyni. Uwadze nie umknął również pomnik przedstawiający sylwetkę Josepha Conrada, wybitnego angielskiego pisarza polskiego pochodzenia.