17 listopada 2021r. w pracowni gastronomicznej Branżowej Szkoły I stopnia nr 5 odbyły się warsztaty kulinarne, które zostały zorganizowane w ramach realizacji projektu programu Erasmus+ pt.Fit4healthylife . Pod kierunkiem pani Agnieszki Papke zespół projektowy przygotował dla całej społeczności szkolnej sześć smacznych i zdrowych potraw. Uczestnicy projektu pracowali w dwuosobowych zespołach na sześciu stanowiskach. Według wcześniej opracowanych przepisów kulinarnych sporządzili 6 przepysznych potraw wegetariańskich:
I gr – kanapki z pastą awokado i humusem z dodatkiem czarnuszki
II gr – Pizza na tortilli z mąki pełnoziarnistej z warzywami
III gr – Zupa krem marchewkowo – pomidorowa z kaszą jaglaną i kukurydzą
IV gr – Ciasteczka owsiane z orzechami i pestkami dyni oraz słonecznika
V gr – Pudding z nasion chia z musem truskawkowym, chipsy z buraka
VI gr – Banany w panierce z orzechów i wiórków kokosowych, sok marchwiowo – jabłkowy
z nutą imbirową.
Po owocnej pracy przyszedł czas na degustację. Na korytarzu szkolnym przygotowaliśmy specjalne stanowisko degustacyjne. Wszyscy uczniowie bardzo chętnie częstowali się zdrowymi potrawami.
„Fit kucharzom” również smakowały przyrządzone przez nich dania. Wszyscy uczestnicy podkreślali, że poznane „fit” potrawy są nie tylko zdrowe, ale również naprawdę pyszne!
Zespół projektowy Fit4healthylife