XIV Wojewódzki Turniej
„Najsprawniejszy w Zawodzie Kucharz”.
Jak co roku uczniowie szkół zawodowych-miłośnicy sztuki kulinarnej spotkali się już po raz XIV na Wojewódzkim Turnieju „Najsprawniejszy w Zawodzie Kucharz”. Turniej został zorganizowany przez nauczycielki: Urszulę Treder i Agnieszkę Papke. W tym roku tematem przewodnim były „ Potrawy jarskie”.
Dnia 2 kwietnia do konkursu przystąpiło aż sześć drużyn: Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 20 w ZSS nr 2 z Gdańska – Oliwy, Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 8 w SOSW nr 2 z Gdyni, Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 19 w ZSS nr 1 z Gdańska, Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 2 w SOSW z Bytowa, Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 4 w SOSW w Lęborku oraz Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 5 w PZKS z Wejherowa. W pierwszej części turnieju zgodnie z regulaminem uczniowie musieli wykazać się wiedzą z zakresu przedmiotów teoretycznych by rozwiązać test.
Druga część turnieju to etap praktyczny- wykonanie dwóch potraw jarskich. Pracę uczniów oceniała niezależna komisja, w skład której wchodzili: pan Marek Cieczko – szef kuchni w Wojskowym Domu Wczasowym w Sopocie oraz pan Jordan Bach- kucharz hotelu HOTTON w Gdyni. Wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody ufundowane przez Starostwo Powiatowe. Pierwsze miejsce zdobyła Monika Trojanowska- uczennica z ZSZ. w Gdańsku-Oliwie, drugie Kamila Cieplińska- również z Gdańska-Oliwy, a trzecie Patryk Hennig reprezentujący naszą szkołę!
Bardzo przyjemną stroną turnieju była degustacja przygotowanych potraw: ravioli ze szpinakiem, zupa krem z pieczonych pomidorów, makaron muszle nadziewany jarzynami, cukinia zapiekana, naleśniki z warzywami, tarta gruszkowa i inne. Zachwytom nie było końca!!!!. Na zakończenie konkursu zaszczycili nas swoją obecnością: Pan Wicestarosta – Jan Domański, który wręczał nagrody uczestnikom, Pan Mirosław Lademann- naczelnik Wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego, Pani Małgorzata Woźniak –dyrektor PZKS oraz Pani Marzanna Dróżdż – Wicedyrektor PZKS. Turniej „Najsprawniejszy w Zawodzie Kucharz” pokazał efekty pracy uczniów i nauczycieli szkoły zawodowej. Uczniowie wykazali się wiedzą, zmysłem kulinarnym i estetycznym. Przedstawiciele komisji zewnętrznej chwalili wszystkich uczestników za niezbędne w przyszłej pracy zawodowej umiejętności, organizację pracy, estetykę i walory smakowe przygotowanych potraw. Wyniki turnieju świadczą o bardzo dobrym przygotowaniu młodzieży do egzaminu zawodowego.
Wicedyrektor PZKS
Renata Solarczyk