Okrągły, podłużny, biały, razowy z nasionami i bez nasion, z foremki, na zakwasie z chrupiąca skórką. Wszystko to brzmi apetycznie  i smakowicie. Z szacunku do chleba, zrodził się pomysł na lekcję otwartą w naszej szkole. Wspaniałą okazją do tego  było obchodzone 16 października Święto Chleba. Podczas zajęć rozmawialiśmy o początkach rolnictwa i pierwszych wypiekach. Omówiliśmy etapy powstawania chleba oraz pracę ludzi różnych zawodów zaangażowanych w wypiek chleba. Zapoznaliśmy się z różnymi ciekawostkami na temat powstawania chleba, pracy rolnika, młynarza, czy piekarza. Wiele ludzi, pieczenie chleba uważa za trudne zadanie do wykonania. U nas tego zadania podjęła się  Pani Irena Baranowska, która przygotowała przepyszne chleby razowe z dodatkiem nasion, żurawin oraz czysty razowy chlebek. Można sobie tylko wyobrazić z jaką niecierpliwością czekaliśmy na moment kulminacyjny, czyli degustację świeżutkiego  pieczywa z masełkiem😋.  Pani Irence Baranowskiej wszyscy bardzo dziękujemy😍.

Organizatorki:

Ania Bisewska i Jola Formella🙂

  

Galeria Google

 


 

Skip to content