Dnia 26 marca 2015 r. w naszej szkole rozegrały się sceny rodem z Master Chef’a! Byli kucharze, znani goście a nawet najprawdziwsza telewizja! Wszystko to za sprawą XV Wojewódzkiego Turnieju „Najsprawniejszy w zawodzie kucharz”. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu były wariacje kulinarne na temat mięsa mielonego.
Do konkursowej rywalizacji przystąpili uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 20 w ZSS nr 2 z Gdańska -Oliwy, Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 8 w SOSW nr 2
z Gdyni, ZSS nr 1 z Gdańska oraz SOSW w Bytowie. Nie mogło również zabraknąć kucharzy z klasy 2b – Marty Dawidowskiej i Mateusza Walaszkowskiego, którzy dzielnie bronili honoru Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 5 w PZKS w Wejherowie.
Celem konkursu, który odbył się pod patronatem Starosty Wejherowskiego jest promowanie młodych adeptów sztuki kulinarnej, mogących pochwalić się wiedzą teoretyczną i umiejętnościami praktycznymi nabytymi na dotychczasowym etapie edukacyjnym. Turniej aktywizuje młodzież do doskonalenia zawodowego, propaguje różnorodność potraw i tradycji kulinarnych oraz sprzyja integracji szkół o tym samym profilu kształcenia.
Konkurs składał się z dwóch etapów: teoretycznego i praktycznego. W etapie teoretycznym uczniowie rozwiązywali test składający się z 15 pytań nawiązujących do procesów technologicznych i obróbki mięsa zwierząt rzeźnych. Z kolei etap praktyczny konkursu odbył się w naszej nowej pracowni kucharskiej, której wyposażenie zawdzięczamy środkom z programu unijnego „Pomorskie – dobry kurs na edukację”. Wszyscy goście byli pod dużym wrażeniem nowoczesnego wnętrza i bogatego wyposażenia pracowni. Nie szczędzili ciepłych słów porównując ją do kuchni rodem z Master Chef’a!
Młodzi kucharze mieli przed sobą niełatwe zadanie. Mięso mielone jest wdzięcznym, ale i wymagającym odpowiedniej obróbki produktem. Nad efektami młodzieży czuwało niezależne jury w składzie: pani Violetta Ginter – egzaminator oraz nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Wejherowie oraz pani Dagmara Maciejewska – kierownik ds. żywienia w PZKS w Wejherowie.
Po bardzo wyrównanej walce wyłoniono zwycięzców. Pierwsze miejsce zdobył Dariusz Witt z SOSW w Bytowie. Jego zupa porowo-pieczarkowa okazała się bezkonkurencyjna! Na drugim i trzecim miejscu uplasowali się uczniowie z Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 8 w SOSW nr 2 z Gdyni – Paweł Bieszke z kuleczkami mięsnymi w pięciu smakach z pasternakowym puree oraz Anna Rogaczewska i jej kłębuszki mięsne w asyście buraczków.
Nagrody i dyplomy dla laureatów, a także upominki dla uczestników konkursu oraz opiekunów grup wręczali nasi szanowni goście: Starosta Wejherowski pani Gabriela Lisius, Wicestarosta pan Wojciech Rybakowski oraz Dyrektor PZKS pani Małgorzata Woźniak. Swoim przybyciem zaszczyciła nas również pani Iwona Romanowska – Dyrektor Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Wejherowie.
Laureatom gratulujemy, a uczestnikom dziękujemy za udział i zainteresowanie konkursem. Dla nas wszyscy jesteście zwycięzcami! Wyczarowaliście pyszne potrawy, zachwyciliście profesjonalizmem na stanowisku pracy, a przede wszystkim pokonaliście wewnętrznego wroga jakim jest stres! Brawo!
Za ogrom przygotowań, ciężkiej pracy, zapału i chęci dziękujemy organizatorkom konkursu – paniom Agnieszce Papke i Urszuli Treder oraz wszystkim opiekunom grup! Zapraszamy do Wejherowa za rok!
Zmagania kulinarne, rozmowy z uczestnikami konkursu oraz naszymi gośćmi można zobaczyć w reportażu na stronie Telewizji TTM: