Jak co roku duża część społeczności Szkoły Podstawowej nr 7 w okresie przedświątecznym piecze pierniczki. Jest to już kilkuletnia tradycja, która wprowadza uczestników w bożonarodzeniowy nastrój.

Przed przystąpieniem do pracy dzieci dbają o higienę, myją dłonie oraz zakładają fartuchy i czepki ochronne. W kuchni ważne są składniki i ich odmierzanie. Najpierw uczniowie dokładnie zapoznają się z przepisem wykonania ciasta i według niego przygotowują i odmierzają składniki. Wszystkie prace zawsze są poprzedzane utrwalaniem zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas zajęć kulinarnych. Dla niektórych uczniów wałkowanie ciasta i wycinanie pierników z foremek było nie lada wyzwaniem, ale gdy się udało, pojawiał się uśmiech na twarzy i okrzyk zachwytu. Zapach pieczonych pierników unosił się po szkolnym korytarzu, przyciągając uwagę uczniów z innych klas.

Czas pierników to nie jedno spotkanie, a kilka. Bo nie tylko samo pieczenie, ale i dekorowanie ciasteczek jest ważne oraz pracochłonne!

  

Galeria Google

 


 

Skip to content