W miniony poniedziałek 11 września 2023 roku reprezentanci Branżowej Szkoły I stopnia z klasy 1d oraz 3b wraz z opiekunem panią Dagmarą Maciejewską udali się do Hotelu „Mistral” w Gniewinie, aby wspierać i dopingować drużynę uczniów Powiatowego Zespołu Szkół nr 3 w Wejherowie biorących udział w „Sztafecie kulinarnej”. Było to piąte cykliczne spotkanie pod nazwą – Grzybobranie w gastronomii. Udział w tym zmaganiu kulinarnym wzięły cztery zespoły szkół: ze Słupska, z Malinowej, z Kłanina i z Wejherowa. Drużyna, którą wspieraliśmy zajęła I miejsce w tym konkursie. Nasi uczniowie całym sercem kibicowali ekipie z Wejherowa – mieliśmy przepięknie wykonane transparenty i chorągiewki z logo zaprzyjaźnionej szkoły. Atmosfera była radosna i można było poczuć ducha
rywalizacji. Uczniowie uczestniczyli również w warsztatach carvingu z mistrzem świata panem Grzegorzem Gniech, mieli możliwość podejrzeć zdobienie ciasteczek i pierników, obserwowali warsztaty nakrywania stołu, otwierania szampana i gaszenia świec. Młodzież korzystała także z poczęstunku wielu stanowisk gastronomicznych. Nasi uczniowie jako kibice stanęli na wysokości zadania wspierając wygraną drużynę za co otrzymaliśmy od szefa
kuchni Sebastiana Cichego profesjonalną porcelanę do serwowania marki Lubiana.