Wczoraj odbył się w naszej placówce Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny pod nazwą „GOTUJ Z MISTRZEM” dla uczniów szkół specjalnych województwa pomorskiego kształcących się w zawodzie kucharz oraz pracownik pomocniczy gastronomii. W tym dniu szefowie kuchni Sebastian Cichy z Restauracji KonCi Bolszewo, Artur Szymański z Hotelu River Style w Redzie, Philippe Abraham z Restauracji Petit Paris w Sopocie, Krzysztof Krzywdziński z Hotelu Mistral Sport w Gniewinie, Jakub Kozakiewicz z Restauracji SERIO w Gdyni oraz Bartłomiej Trepczyk z Oranżerii w Wejherowie pracowali wspólnie z wyłonionym w drodze losowania uczniem szkoły branżowej. Przygotowali dania, które zachwyciły smakiem, techniką wykonania jak również podaniem na talerzu.
Prace zostały ocenione przez jury w składzie: Małgorzata Woźniak Dyrektor Powiatowego Zespołu Kształcenia Specjalnego w Wejherowie, Sylwia Garstka – Chmarycz – Wicemistrzyni Masterchef IX, Dominik Szefer – przewodniczący Zarządu Okręgowego Polskiego Związku Łowieckiego oraz Maria Pietrowska właścicielka Restauracji Oranżeria La Belle w Wejherowie.
Celem konkursu GOTUJ Z MISTRZEM było wspieranie młodzieży w procesie gotowania oraz zainspirowanie ich do dalszej podróży kulinarnej. Znaczenie miała współpraca mistrza kuchni z uczniem, integracja, wymiana doświadczeń i poznanie tajników kulinarnych.
Jury nie wyłoniło zwycięzców, gdyż wszystkie dania konkursowe otrzymały najwyższą punktację 😊
Dziękujemy również za wsparcie sponsorom w organizacji konkursu: Sebastianowi Cichemu z Restauracji KonCi , Firmie Handlowo – Usługowej MARSOL Marek Patelczyk, Firmie Prima – Gastro, Firmie Carving- Gniech, Firmie Bonduelle, Hotelowi River Style w Redzie, Firmie Gastin. Organizatorkami konkursu byli nauczyciele przedmiotów gastronomicznych w BSIs nr 5 w PZKS w Wejherowie Zdzisława Pocierznicka oraz Dagmara Maciejewska.