Jako członkowie sieci szkół „Deutsch Plus” zostaliśmy zaproszeni przez Instytut Goethego w Warszawie, do udziału w projekcie kulinarno-językowym pt. „Koch mir was – Ugotuj mi coś”. W ramach projektu mieliśmy za zadanie przygotować potrawę na wymarzony wigilijny stół. Szybko wybraliśmy danie, które najbardziej lubimy – pierogi. Na lekcjach języka niemieckiego rozmawialiśmy o naszych ulubionych potrawach, porównywaliśmy je z tradycyjnymi potrawami naszych zachodnich sąsiadów – Niemców. Pani Agnieszka Papke przygotowała dla nas zajęcia na temat kultury kulinarnej krajów niemieckojęzycznych. Poznaliśmy tradycyjne potrawy spożywane w Niemczech, Austrii i Szwajcarii. Na zajęciach technologii gastronomicznej opracowaliśmy przepis na pierogi z niemieckim akcentem. Pierogi w Niemczech podawane są zupełnie z innym farszem, mają też inny kształt. Farsz zrobionych przez nas pierogów został przygotowany ze świeżego szpinaku oraz kiełbasek cielęcych. Udekorowaliśmy danie groszkiem, serem parmezan oraz szpinakiem. Następnie opracowaliśmy prezentację multimedialną zawierającą przepis kulinarny naszej potrawy – Polinische „Pierogi” auf deutsche Art.