W Powiatowym Zespole Kształcenia Specjalnego w Wejherowie odbyły się warsztaty edukacyjne zorganizowane i sponsorowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa z Oddziałem Terenowym w Pruszczu Gdańskim. Tematem przewodnim spotkania było przygotowanie tradycyjnych potraw rybnych charakterystycznych dla okresu Świąt Bożego Narodzenia. W warsztatach uczestniczyli uczniowie klasy 3b, 2c oraz licznie przybyłe klasy pierwsze. Przyszli kucharze przygotowywali potrawy z ryb na tradycyjny świąteczny stół. Zajęcia przeprowadził szef kuchni Waldemar Górecki, który na co dzień spotyka się z uczniami podczas zajęć praktycznych w kuchni internackiej, gdzie młodzież Branżowej Szkoły I stopnia odbywa praktyki zawodowe. Uczniowie klas kucharskich pod czujnym okiem szefa przygotowywali na poszczególnych stanowiskach wszystkie potrzebne produkty spożywcze niezbędne do ekspedycji zaproponowanych potraw rybnych. Podczas spotkania przygotowane i zaprezentowane zostały następujące potrawy: filet z dorsza w sosie greckim, śledzik
z jabłkiem, cebulką ze śmietaną i jogurtem, tatar ze śledzia z ogórkiem kwaszonym, cebulką czerwoną, pieczarką marynowaną i przecierem pomidorowym oraz filet pieczony z łososia
z suszonym pomidorem pod serową pierzynką. Wszystkie zaprezentowane dania były charakterystyczne dla naszego północnego regionu Polski oraz okresu świątecznego, jakim są potrawy stołu wigilijnego. Nad całością przygotowań czuwali nauczyciele zajęć praktycznych Dagmara Maciejewska i Urszula Treder.