“Poznawanie przez gotowanie” w Powiatowym Zespole Szkół nr 3 w Wejherowie zakończyło się dla nas ogromnym sukcesem. W miniony wtorek w pracowni gastronomicznej PZS nr 3 odbyła się druga edycja konkursu pod hasłem: „ODCZARUJ WIEPRZOWINĘ”. Do udziału w konkursie zostali zaproszeni uczniowie Szkół Specjalnych z Gdyni, Gdańska, Kościerzyny, Słupska oraz z Wejherowa. Podczas losowania dobierały się zespoły dwuosobowe – uczeń szkoły PZS nr 3 z uczniem zaproszonej szkoły. Swoje dania tworzyli na sześciu stanowiskach. Naszą Branżową Szkołę I stopnia reprezentowała uczennica klasy 2d -Paulina
Lejk, która miała wielką przyjemność gotować z Arturem Gniech – uczniem klasy 1 BSIs – aktualnie vice mistrzem świata w carvingu. Pomysł Artura na danie konkursowe był jego autorstwa i składał się z: polędwiczki wieprzowej, krokieta z kaszanki z czerwoną papryczką peperoni w kształcie kulki, puree z dyni piżmowej, fioletowego ziemniaka i sosu z : kaparów, oliwek i pomidorków koktajlowych na bazie wina. Dania konkursowe oceniało grono jury w skład którego weszli znakomici szefowie: Krystian Sosnowski, Philippe Abraham, Jakub Łysk oraz przewodniczący Sebastian Cichy. Wszystkie dania
obiadowe zachwyciły zarówno smakiem jak i wyglądem. I miejsce zdobył zespół Leny i Katarzyny z Kościerzyny, II miejsce należało do nas – Artura i Pauliny z Wejherowa i III miejsce dla Oliwera i Nikoli ze Słupska, pozostali uczniowie otrzymali wyróżnienia. Wszyscy uczniowie biorący udział w konkursie otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz wspaniałe nagrody jak również medale i statuetki. Bardzo się cieszymy, że mogliśmy wziąć udział w tak wspaniałym wydarzeniu i z niecierpliwością czekamy na kolejną edycję.