06 marca br. odbył się w naszej placówce II edycja Międzyszkolnego Konkursu Gastronomicznego pod nazwą „GOTUJ Z MISTRZEM” dla uczniów szkół specjalnych województwa pomorskiego kształcących się w zawodzie kucharz oraz pracownik pomocniczy gastronomii. W tym dniu szefowie kuchni Patryk Galewski – projekt PaKa inne Garowanie, Artur Szymański z Hotelu River Style w Redzie, Philippe Abraham z Restauracji Petit Paris w Sopocie, Jakub Łysk- szef kuchni oraz współwłaściciel Ristorante Con Giardino, Krystian
Sosnowski – szef kuchni Hotel Skipper, Piotr Struck – specjalista ds. gastronomii pracowali wspólnie z wyłonionym w drodze losowania uczniem szkoły branżowej. Drużyny przygotowały dania, które zachwyciły smakiem, techniką wykonania jak również podaniem na talerzu. Swoja obecnością zaszczyciła nas również pani Starosta Powiatu Wejherowskiego Gabriela Lisius wraz panią Dyrektor Powiatowego Zespołu Kształcenia Specjalnego Małgorzatą Woźniak.
Prace zostały ocenione przez jury w składzie: Andrzej Gorczycki- Prezes ZUK Wejherowo Marcin Balakowski -Z-ca Dyrektora MZK, Sebastian Cichy – szef kuchni oraz współwłaściciel Restauracji KonCi w Bolszewie, Marzena Pasternacka – PZKS Celem konkursu GOTUJ Z MISTRZEM było wspieranie młodzieży w procesie gotowania oraz zainspirowanie ich do dalszej podróży kulinarnej. Znaczenie miała współpraca mistrza kuchni z uczniem, integracja, wymiana doświadczeń i poznanie tajników kulinarnych. Drużyny przygotowały dania konkursowe z wykorzystaniem dorsza atlantyckiego ufundowanego przez firmę TRIADA Augusto Pomorze. Jury nie wyłoniło zwycięzców, gdyż wszystkie dania konkursowe otrzymały najwyższą
punktację ��
Dziękujemy również za wsparcie sponsorom w organizacji konkursu: Sebastianowi Cichemu z Restauracji KonCi, Firmie Handlowo–Usługowej MARSOL Marek Patelczyk, Firmie" Agmięs", Hurtowni " WAKAT DK" Dariusz Krasiński, Firmie "Marit"
Nagrody z ceramiki również były wykonane przez uczniów SSPdP pod opieką pani Anny Kroplewskiej, pana Andrzeja Ziemińskiego oraz pana Marka Konkel. Medale i statuetki przy współpracy ze szkołą PZS3 zostały wydrukowane na drukarce 3D przez uczniów kształcących się w zawodzie programista pod opieką pana Michała Ceszke. Organizatorami konkursu byli nauczyciele przedmiotów gastronomicznych w BSIs nr 5 w PZKS w Wejherowie Zdzisława Pocierznicka oraz Dagmara Maciejewska.