Dnia 23 lutego 2018 roku, grupa reporterów z Klubu Rozsądnych Jadłożerców wybrała się do sklepu ze zdrową żywnością „Figa z makiem”, w celu przeprowadzenia wywiadu z właścicielką sklepu. Zostaliśmy, bardzo życzliwie przyjęci, mogliśmy pooglądać produkty i zadać kilka pytań.
Reporter Agata: Skąd wziął się pomysł, żeby otworzyć taki sklep?
Właścicielka: Jestem wegetarianką i miałam ogromny problem ze znalezieniem produktów więc stwierdziłam, że jeśli otworzę własny sklep, będzie mi łatwiej.
Reporter Kamil: Ile lat istnieje sklep?
Właścicielka: Miałam 27 lat jak otworzyłam sklep, to był pierwszy taki sklep w Wejherowie. Czyli istnieje jakieś 5 lat.
Reporter Kamil: Skąd zamawia pani produkty do sklepu?
Właścicielka: Z hurtowni, przeszukuję różne oferty i wybieram te najatrakcyjniejsze.
Reporter Antoś: O jakiej porze dnia jest najwięcej klientów? Co najchętniej kupują?
Właścicielka: Najwięcej klientów jest w godzinach porannych, a najlepiej sprzedają się płatki owsiane i jajka.
Reporter Antoś: Jaki jest najdziwniejszy produkt w sklepie?
Właścicielka: Czarna sól, która smakuje jak jajka. Najlepsze danie z czarną solą to smażone tofu, smak prawdziwej jajecznicy:)
Tu nastąpiła degustacja czarnej soli, rzeczywiście w ustach został nam posmak jajek. Na zakończenie wizyty obejrzeliśmy szeroki asortyment sklepu: kosmetyki naturalne, warzywa, owoce z ekologicznych upraw, kasze, mąki, przyprawy, herbaty i wiele innych. Ustawiliśmy się do pamiątkowego zdjęcia z właścicielką. Jesteśmy zadowoleni z wizyty i pełni optymizmu, że nasz styl życia może w przyszłości stać się pomysłem na biznes. Jednocześnie po raz kolejny, przekonaliśmy się jak ważna jest świadomość tego, co jemy i skąd pochodzą produkty z których przygotowujemy nasze posiłki.