Po raz kolejny uczniowie ostatniej klasy kucharskiej Branżowej Szkoły I stopnia z dotychczasowymi oddziałami Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 5 zmagali się z zadaniem egzaminacyjnym. Próbny egzamin praktyczny odbył się 5 kwietnia 2019 roku w specjalistycznej pracowni gastronomicznej, gdzie na stanowiskach czekały już przygotowane surowce i półprodukty odmierzone i odważone zgodnie z recepturą, tak jak to będzie miało miejsce na egzaminie końcowym potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie kucharz. Uczestnicy próbnego egzaminu mieli do przygotowania dwa zestawy potraw składających się z zupy krem z kapusty białej z grzankami oraz klusek krajanych z ogórkiem kiszonym i marchwią. Uczniowie musieli wykonać potrawy zgodnie ze wskazanym sposobem wykonania, podanie ich gorących w wybranych naczyniach oraz dobranie do nich sztućców. Podczas wykonywania zadania uczniowie musieli również przestrzegać zasad organizacji pracy, bezpieczeństwa i higieny pracy, zasad przeciwpożarowych oraz ochrony środowiska, zaś po zakończeniu zadania uporządkować swoje stanowisko pracy. Egzamin oceniała pani Urszula Treder nauczyciel prowadzący na co dzień zajęcia praktyczne. Następny próbny egzamin sprawdzający wiedzę i umiejętności przyszłych kucharzy już w maju.
- Strona główna
- Aktualności
- Organizacja placówki
- Zajęcia rewalidacyjne
-
- Zajęcia rewalidacyjne o charakterze korekcyjno- kompensacyjnym
- Zajęcia rewalidacyjne z zakresu gimnastyki korekcyjnej
- Zajęcia rewalidacyjne w oparciu o terapię BFB
- Zajęcia rewalidacyjne o charakterze logopedycznym
- Zajęcia rewalidacyjne z zakresu terapii widzenia
- Zajęcia rewalidacyjne z zakresu integracji sensorycznej
- Zajęcia rewalidacyjne kształtujące kompetencje emocjonalno – społeczne
- Zajęcia rewalidacyjne z elementami hydroterapii
- Zajęcia rewalidacyjne z zakresu usprawniania funkcjonalnego
- ERASMUS +
- do pobrania
- Poznaj Polskę
- Tradycyjny Sad
- Standardy ochrony małoletnich