Po raz pierwszy w tym roku szkolnym w Naszej pracowni gastronomicznej odbył się próbny egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe kucharzy.

 

Galeria Google

 


 

W egzaminie uczestniczyli uczniowie klasy 3b Branżowej Szkoły I stopnia z oddziałami Zasadniczej Szkoły Zawodowej, grupa liczyła sześć osób. Egzamin składał się z części praktycznej. Zadanie egzaminacyjne polegało na przygotowaniu zgodnie z zamieszczonymi recepturami dwóch zestawów potraw składających się z placków ziemniaczanych oraz kisielu owocowego. Nad próbnym egzaminem czuwała pani Urszula Treder – nauczyciel zajęć praktycznych. Każdy z uczniów oceniany był indywidualnie . Kryterium oceny to:
– Przygotowanie uczestników do egzaminu
– Przebieg procesu produkcji potraw
– Zachowanie czystości na stanowisku pracy
– Ocena walorów smakowych
– Ocena wizualną potraw
– Ekspedycja potraw oraz dobraną zastawę stołową
Kolejny próbny egzamin już w lutym.

Skip to content