Dnia 2 marca 2017r. po raz drugi w tym roku szkolnym w Naszej pracowni gastronomicznej odbył się próbny egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe kucharzy.
W egzaminie uczestniczyli uczniowie klasy 3b Zasadniczej Szkoły Zawodowej, grupa liczyła osiem osób. Egzamin składał się z części praktycznej.
Zadanie egzaminacyjne polegało na przygotowaniu zgodnie z zamieszczonymi recepturami po dwa zestawy potraw składających się z pierogów z mięsem oraz surówki z kapusty pekińskiej.
Każdy z uczniów oceniany był indywidualnie. Komisja w składzie Urszula Treder i Dagmara Maciejewska oceniała:
– Przebieg procesu produkcji potraw
– Przygotowanie uczestników do egzaminu
– Zachowanie czystości na stanowisku pracy
– Ocenę walorów smakowych
– Ocenę wizualną potraw
– Ekspedycję potraw oraz dobraną zastawę stołową