Uczniowie klasy 3b Branżowej Szkoły I stopnia z dotychczasowymi oddziałami Zasadniczej Szkoły Zawodowej po raz ostatni w tym roku szkolnym przystąpili do próbnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie kucharz. Próbny egzamin odbył się w dwóch turach: w piątek 25 maja oraz w poniedziałek 28 maja w specjalistycznej pracowni gastronomicznej.
Zadanie egzaminacyjne polegało na przygotowaniu zgodnie z zamieszczonymi recepturami po dwa zestawy potraw składających się z kotletów z ziemniaków i mięsa oraz sosu pomidorowego.
Egzamin przeprowadziła pani Urszula Treder nauczyciel prowadzący zajęcia praktyczne.Uczniowie oceniani byli indywidualnie a do najważniejszych kryteriów należało:
- Przygotowanie uczestników do egzaminu
- Przebieg procesu produkcji potraw
- Zachowanie czystości na stanowisku pracy
- Ocenę walorów smakowych
- Ocenę wizualną i jednorodny wygląd potraw
- Ekspedycję potraw oraz dobraną zastawę stołową
Trzymamy kciuki za wszystkich kucharzy, którzy już 22 czerwca ( w piątek ) przystąpią do końcowego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.